Školní rok na univerzitách ještě nezačal a většina z nich už má zcela naplněnou kapacitu svých kolejí. Řada vysokých škol hlásí, že vyprodáno měly už v srpnu, v některých případech i dříve než v minulých letech. Studenti proto musí často volit drahé pronájmy. Vyšší cena pronájmů pro ně ale není jedinou překážkou.

Brněnské Vysoké učení technické (VUT) má největší kapacitu kolejí ze všech univerzit v jihomoravské metropoli. Celkem jde o více než 6000 lůžek. Podle mluvčí školy Radany Koudelové byla kapacita letos v létě zaplněná o měsíc dříve než loni a poptávka po tomto typu ubytování vzhledem k situaci na realitním trhu roste.

Již na konci července měla naplněné koleje i Karlova univerzita. Mezi největší výhody ubytování na kolejích patří jistota bydlení, cena ubytování a poskytované služby, například posilovna, prádelna, studovny,“ sdělil Právu Petr Podzimek z Univerzity Karlovy (UK)

Zájem roste podle Podzimka o jednolůžkové pokoje poskytující větší soukromí. Stejné požadavky mají i studenti Západočeské univerzity v Plzni, i ta už má ale kapacitu kolejí zcela naplněnou.

Studenti požadují vyšší standard

Kvalita ubytování na některých kolejích dlouhodobě neodpovídá představám studentského bydlení. Podle Podzimka i zástupců dalších univerzit vyžadují navíc studenti vyšší standard ubytování na kolejích než v minulosti. U požadavků na vybavenost roste zájem o kuchyňky nebo kuchyňské kouty přímo na pokoji.

„Tomu přizpůsobujeme úpravu a vybavenost kuchyněk. Pochvalu si získala i nová samoobslužná prádelna s moderním vybavením, sympatickým interiérem a obsluhou na karty,“ uvedla ředitelka kolejí Technické univerzity Ostrava Marie Stonišová.

Mnohé další koleje si vyžadují rekonstrukci a úpravu poskytovaných zařízení, často si ji však nemohou dovolit, jak uvedl například i ředitel kolejí a menz UK Jiří Macoun. Od příštího roku vysoké školy poprvé získají pomoc také od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT). Peníze dostanou na opravu starých budov a stavbu nových, z toho přímo na podporu kolejí a menz bude určeno dvě a půl milardy, informovala mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

Levnější než nájmy

I přes mírný nárust cen pokojů na kolejích oproti minulým rokům, jsou ceny podstatně přijatelnější než nájemné v bytech. To v ČR vzrostlo za poslední rok v průměru o téměř čtyři procenta.

Například za ubytování na dvoulůžkovém pokoji na kolejích Na Větrníku v Praze student zaplatí zhruba tři tisíce korun za měsíc. Průměrná cena pražského nájemného u bytů 2+1 a 2+kk se přitom podle statistik společnosti RE/MAX pohybuje kolem 15 tisíc korun měsíčně.

Právě bytová situace a obtížnější získání hypotéky v posledních letech jsou hlavními důvody zvýšeného zájmu o vysokoškolské koleje.

Podle údajů ministerstva školství ale připadá jen na Prahu více než 112 tisíc vysokoškoláků. Univerzitní koleje v hlavním městě mají přitom k dispozici necelých 26 tisíc lůžek. Ti studenti, kteří v univerzitních městech koleje už neseženou, musí proto i přes vyšší ceny rychle hledat místo právě na nájemním trhu.

Alternativou jsou studentské domy a byty

Alternativu nabízejí soukromé studentské domy a kampusy, které se cíleně zaměřují na bydlení pro vysokoškoláky a vycházejí vstříc jejich životnímu stylu. Například provozovatel studentského bydlení Zeitraum poskytuje studentům v Praze přes 420 lůžek.

Další možností, jak se vyrovnat s vysokou cenou nájmů, jsou studentské sdílené byty, ve kterých bydlí studenti v pronájmu ve větším počtu. Za každý pokoj platí zvlášť a celkovou cenu nájemného si tím rozdělí mezi sebe. „Na bytě je nás pět, já mám pokoj pro sebe, zbytek bydlí po dvou. Za soukromý pokoj platím oproti nim samozřejmě o něco víc,“ uvedla studentka Masarykovy univerzity Karolína Machů.

„Nejčastěji studenti poptávají byty do 40 m2 s nájmem do 14 tisíc v Praze, tj. zhruba šest až osm tisíc na lůžko. V Brně jsou nájmy zhruba o čtvrtinu nižší a například v Českých Budějovicích je standard do pěti tisíc korun na lůžko, zde ale poskytují koleje poměrně dobrou kapacitu ubytování, sdělil Právu provozní ředitel realitní společnosti CENTURY 21 Tomáš Jelínek.

Rozptyl ceny je podle něj značný a jasně odlišuje nabízený standard. „Nejnižší ceny pronájmů mají často dost úskalí, jde o poměrně vybydlené byty s minimální výbavou a špatnou dostupností. Naopak někteří studenti poptávají i mezonety na pražských Vinohradech s nadstandardní výbavou, zde však musí počítat s nájemným ve výši až 15 tisíc na lůžko,“ dodal Jelínek.

Ne každý pronajímatel však studenta uvítá. „Majitelé se nejčastěji obávají hluku, poškození zařízení nemovitosti nebo také třeba toho, že studenti nebudou chtít platit nájemné v letních měsících, kdy mají prázdniny,“ uvedl realitní makléř agentury RE/MAX Jan Kratochvíl. Studenti podle něj bývají pro majitele často problém, a tak byt pronajmou raději pracujícímu páru nebo mladé rodině.

Zdroj: https://www.novinky.cz/finance/clanek/vysokoskolske-koleje-jsou-plne-studenti-hledaji-i-mnohem-drazsi-pronajmy-40297609