Hypotéka vs. pronájem. Co je vlastně lepší?

Ano, je to bohužel tak, jak jste již pravděpodobně zaznamenali. Hypoteční sazby rostou, v současné chvíli je téměř nereálné najít někoho, kdo to dokáže pod 4%. Dle článku na hypoindex.cz se brzy dostaneme dokonce přes 5%.

Hypoteční sazby přes 5%, dle ČNB a hypoindexu, jsme měli naposled v červnu roku 2003. Naopak, v listopadu roku 2016, jsme měli možnost získat hypotéku se sazbou už od 1,77%.

V tuto chvíli je opravdu těžké předpovědět, jak se trh bude dále vyvíjet. Budou klesat ceny nemovitostí, protože nebude tak vysoká poptávka? Nebo se ceny prozatím pouze ustálí? Je také ještě reálné, aby ceny nemovitostí i přesto stoupaly?

Ani na jednu z těchto otázek vám bohužel neumím odpovědět, zkusíme se na to však podívat z jiného pohledu. Hypotéka vs. pronájem – co se více vyplatí?

Pozn.: Při jistině s 80% LTV na 25 let, a úrokem 4,49 % p.a. Výše úrokové sazby vychází z aktuálního reprezentativního příkladu Hypoteční banky, která na českém trhu eviduje nejvyšší počet klientů. Data o prodejích a pronájmech se vztahují k bytům o velikosti 60 m² ve velmi dobrém stavu v období říjen – prosinec 2021

Výpočet (konkrétní příklad) se může zdát, že hovoří jasně. 5 121 Kč, to je poměrně velký rozdíl. Myslím, že všichni si dokážeme představit, co s touto částkou měsíčně provedeme, pokud ji zvládneme ušetřit.

Samozřejmě, v České republice, kde jsme všichni zvyklí na to, že je lepší mít svoje bydlení, to bude vždy pádný argument. To je prostě fakt, v pronájmu se pravděpodobně nebudeme nikdy cítit na 100% jako doma.

Například v USA je naopak velká většina populace v pronájmu. Ano, je to dáno tím, že ekonomika je za velkou louží jiná. Spousta developerů zkrátka jiný život. Nicméně, přece jenom to všechno může mít něco do sebe, vždy záleží jen na úhlu pohledu na danou situaci. 

Nechci tím rozhodně říci, že najednou máme změnit myšlení a své vlastní bydlení zatratit. Pojďme kouknout na výhody/nevýhody obou variant.

Vlastní bydlení s hypotékou

Být ve vlastním, to je vždycky výhoda. Tím pravděpodobně bude argumentovat každý, kdo se nad tím na chvíli zamyslí. S tím nejde než souhlasit. Nemusíte přemýšlet nad tím, kdy vám končí nájemní smlouva, jestli vám ji pronajímatel prodlouží, dokonce doufat, zda za stejnou výši nájemného.

Vše, co je okolo vás, to prostě patří vám. Nemusíte se nikoho stále dotazovat, zda můžete navrtat obraz tam, odstranit poličku tady. Zkrátka každá úprava, která vás napadne, může být okamžitá.

Na druhou stranu, jakákoli tato úprava, oprava nebo nákup nového spotřebiče apod., to se může prodražit. Pokud se vám pokazí pračka, lednice či dokonce kotel, jsou to nemalé náklady. 

Tady je řada na vás, zkuste si sami říct, o kolik vyšší výdaje byste mohli mít, pokud vše budete hradit ze svého. Nebavíme se tady o stovkách tisíc, které budeme utrácet, několik desítek by to v průběhu let ale být mohlo, no ne? Přece jenom, všichni si chceme kupovat kvalitní věci do domácnosti.

Bydlení v pronájmu

Ano, nejspíše každý, kdo bude bydlet drtivou většinu svého života v pronájmu, se nikdy nebude cítit tak úplně jako doma. Opakovaně je potřeba řešit smlouvu, nikdy nevíte, kdy se vám výše nájemného bude navyšovat apod.

Na druhou stranu, z toho praktického hlediska, odpadá vám spousta starostí, ve velké míře i ty finanční, za různé spotřebiče, opravy a úpravy bytu. 

Ve spoustě situací (o těch si povíme zase příště) se sice musíte primárně obrátit na pronajímatele, nicméně náklady se v ten moment můžou výrazně snižovat a vám to může ušetřit až desítky tisíc za dobu pronájmu.

Samozřejmě, stát se může cokoli a nikdy nevíte, kdy se vám smlouva bohužel nemusí podařit prodloužit. Pokud ale z ušetřených peněz budete část odkládat, za pár let si jistě našetříte velmi pěknou finanční jistotu, díky které ty starosti ve finále nemusí být takové, jak by se předem mohlo zdát.

Tak co, jak to vidíte vy?

Dává vám větší smysl smysl hypotéka a vlastní bydlení? Nebo se třeba na tuto „problematiku“ začnete dívat jinak? Úrokové sazby prostě rostou, to asi nezměníme. Pokud si stále nejste jistí, neváhejte mě kontaktovat! Můžeme probrat možnosti, náš hypoteční specialista vám rád sdělí přesné čísla, na které dosáhnete a pak se přeci lépe rozhoduje o tom, kam vaše cesta povede, no ne?