Příspěvek na energie - kdo má nárok a jak ho získat?

Hned na začátku bych vás rád uklidnil, na tento příspěvek má totiž nárok každá domácnost, která je odběratelem elektřiny, plynu nebo tepla.

Příspěvek se naopak nebude vztahovat na firmy, ty mohou ale využít odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje.

Jelikož rostoucí ceny energií jsou velkým problémem, vláda proto přišla s řešením v podobě ÚSPORNÉHO TARIFU. Ten by měl pomoci během již započaté topné sezony.

Jak tedy na to? Pojďme se na to spolu mrknout.

Co je to úsporný tarif?

Úsporný tarif je schválená dotace ze státního rozpočtu, která půjde přímo k dodavateli a sníží tak účet za elektřinu a plyn pro jednotlivé domácnosti. Tato novela energetického zákona dává větší pravomoc vládě vyhlásit mimořádný stav nouze, který by mohl určit jistá omezení dodavatelům.

Od kdy začne platit?

Příspěvek se začne objevovat již v říjnových fakturách za energie, od října také začne platit odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje. Příspěvek platí pouze do konce roku 2022, do následujícího roku příspěvek schválen není. Dále však vláda pracuje na zastropování cen energií.

Kdo má nárok na úsporný tarif?

Je to jednoduché, na úsporný tarif má nárok každá domácnost, která je odběratelem plynu, elektřiny nebo tepla. V původním vládním návrhu nebyla definována pomoc klientům tepláren, což schytalo poměrně velkou kritiku. Poté se sněmovna rozhodla rozšířit návrh tedy taky na dodávky tepla z vlastních domovních kotelen nebo centrálních zdrojů.

Jaká bude výše příspěvku?

Průměrná výše podpory s energiemi bude celkem zhruba 15 tisíc korun, v roce 2022 z toho dostanou domácnosti zhruba 3500 až 4000 korun.Na jednání vlády 24. srpna bylo rozhodnuto o navýšení podpory pro letošní rok z původně zamýšlených zhruba 2000 korun. Výsledkem toho je, že výše letošní podpory by měla být pro všechny domácnosti podobná.

Jak zažádat o příspěvek?

Dobrá zpráva, o příspěvek není potřeba nijak speciálně žádat. Kdo hradí energie přes SIPO, automaticky mu bude účtována nižší částka, ten kdo platí trvalým příkazem, částku si může upravit sám. Slevu poté zákazník uvidí ve vyúčtování.

Pro úsporný tarif byla také spuštěna KALKULAČKA, kterou můžete využít online.

 

Zdroj: www.e15.cz